Web Analytics Made Easy - Statcounter

بودجه‌ریزی عملیاتی به اذعان کارشناسان کلید حل بسیاری از مشکلات بودجه‌ای کشور است. در این روش بودجه بر مبنای عملکرد تخصیص پیدا می‌کند. به دلیل سهم بیش از دو سومی بودجه شرکت‌های دولتی از بودجه کل کشور اصلی‌ترین چالش برای تحقق بودجه‌ریزی عملیاتی بررسی بودجه شرکت‌های دولتی است. گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- بودجه‌ریزی عملیاتی به اذعان کارشناسان کلید حل بسیاری از مشکلات بودجه‌ای کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این روش بودجه بر مبنای عملکرد تخصیص پیدا می‌کند. به دلیل سهم بیش از دو سومی بودجه شرکت‌های دولتی از بودجه کل کشور اصلی‌ترین چالش برای تحقق بودجه‌ریزی عملیاتی بررسی بودجه شرکت‌های دولتی است.

حل مشکلات بودجه‌ای کشور با پیاده‌سازی بودجه‌ریزی عملیاتی (مبتنی بر عملکرد)
از سال‌ها پیش با توجه به تجربه موفق دنیا راهکاری که برای حل مشکلات بودجه‌ای کشور توسط کارشناسان مطرح شده استفاده از نظام بودجه‌ریزی عملیاتی بوده است. در این ارتباط کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به روند بودجه نویسی در کشور این امر را ناصواب دانسته و بیان داشته برای برطرف کردن بخش عمده مشکلات بودجه‌ای کشور باید نظام بودجه‌ریزی عملیاتی پیاده‌سازی شود [۱]. همچنین مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه عنوان داشته که بودجه‌ریزی عملیاتی تنها راه اصلاح ساختار بودجه است [۲].
بودجه مخفی دولت؛ چالش اصلی تحقق بودجه‌ریزی عملیاتی
دو سوم بودجه کل کشور هیچ‌گاه در مجلس مورد بررسی قرار نمی‌گیرد. این میزان که عمدتا متعلق به شرکت‌های دولتی است اصلی‌ترین چالش در راه تحقق نظام بودجه‌ریزی عملیاتی است. نقد‌ها به عدم شفافیت بودجه شرکت‌های دولتی تا آنجا است که معاون اسبق بیمه و بانک وزارت اقتصاد بیان داشته که بودجه شرکت‌های دولتی حیاط خلوت اصلی مجامع شرکت‌های دولتی است که قبل از ارائه لایحه بودجه توسط آن‌ها تعیین شده و مصوبات‌شان در بودجه افزوده می‌شود [۳].
شفاف‌سازی فعالیت شرکت‌های دولتی با استفاده از سامانه تدارکات الکترونیکی دولت
با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از بودجه شرکت‌های دولتی صرف معاملات آن‌ها می‌شود یکی از اصلی‌ترین اقدامات برای شفاف‌سازی عملکرد آن‌ها شفاف‌سازی معاملات دولتی است. با این کار می‌توان به دقت مشخص کرد که چه میزان از بودجه شرکت‌ها صرف معاملات و آن هم چه نوع معاملات و با چه عملکردی شده است. برای تحقق این مهم راهکاری که کشور‌های دیگر از مدت‌ها قبل در پیش گرفته‌اند استفاده از سامانه‌های تدارکات الکترونیکی بوده است. در کشور ما نیز على‌رغم تکلیف قانون به ایجاد سامانه تدارکات الکترونیکی برای انجام معاملات بخش عمومی، سامانه «تدارکات الکترونیکی دولت (سامانه ستاد)» پس از سال‌ها غفلت در سال ۱۳۹۰ ایجاد شده است. با وجود اینکه این سامانه هم اکنون عملیاتی بوده و دارای زیرساخت‌های لازم برای انجام معاملات بخش عمومی است هنوز بخش قابل توجهی از شرکت‌های دولتی از آن استفاده نمی‌کنند.
کلید حل مساله
با اینکه قوانین متعددی در ارتباط با لزوم استفاده از سامانه «تدارکات الکترونیکی دولت» وجود دارند دلیل اصلی عدم استفاده شرکت‌های دولتی از این سامانه نبود ضمانت اجرای کافی در قوانین کشور است. به همین دلیل ایجاد ضمانت اجرای کافی برای استفاده شرکت‌های دولتی از این سامانه می‌تواند از جمله کلیدی‌ترین اقدامات برای اصلاح ساختار بودجه‌ریزی کشور باشد. با این اقدام و شفاف شدن عملکرد شرکت‌ها دولتی می‌توان یک گام اساسی در راستای تحقق دستور مقام معظم رهبری مبنی بر اصلاح ساختار بودجه‌ریزی کشور برداشت.
به نظر کارشناسان بهترین راهکار برای ایجاد ضمانت اجرای استفاده از سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، متوقف کردن تخصیص بودجه توسط ذی‌حساب‌های شرکت‌های دولتی به انجام معاملات از طریق این سامانه (ذی‌حساب‌های کلیه دستگاه‌های مشمول قانون برگزاری مناقصات باید تنها مجاز به تخصیص بودجه و تایید معاملاتی شوند که از طریق سامانه مذکور انجام شده باشند) و غیرقانونی اعلام کردن معاملات دیگر است.


[۱]https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۷۱۰۱۵۰۰۰۳۳۵
[۲]https://www.mporg.ir/home/wid/news/id/۹۳۲۹۹
[۳]https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۷۱۱۰۳۰۰۱۰۵۸

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: بودجه ریزی عملیاتی سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بودجه 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۸۷۲۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب به‌موقع و صحیح اعتبارات و تسهیلات تکلیفی لرستان

به گزارش خبرگزاری مهر، مظفر جمالی نژاد در دیدار با استاندار لرستان ضمن تبیین اهداف و الزامات تحقق شعار شفافیت و انضباط مالی و سیاست‌های دیوان محاسبات، تحقق این شعار را برای امید و اعتماد آفرینی هرچه بیشتر در جامعه، نیازمند همراهی و اهتمام همه دستگاه‌های اجرایی دانست.

وی تصریح کرد: دیوان محاسبات استان با اتخاذ سیاست پیشگیرانه و تمرکز بر مهم بررسی و اقدام به‌موقع در چارچوب و حیطه اختیارات قانونی در دو سال اخیر با استفاده از تهیه تفریق زودهنگام، گزارشات نظارت بر خط ماهانه، تهیه گزارشات تحلیلی و آسیب‌شناسی، راه‌اندازی سامانه ۱۹۸، تقویت کنترل‌های داخلی، رصد و نظارت بر سامانه‌ها و بانک‌های اطلاعاتی دستگاه‌های اجرایی، بازدیدهای میدانی، برگزاری نشست‌ها و دوره‌های آموزشی و تخصصی تلاش کرده است تا اقدامات و فعالیت‌های حسابرسی خود را بر حل مشکلات و گره‌گشایی از نیاز مردم و کمک به پیشرفت و توسعه استان در همراهی با سایر حوزه‌ها قرار دهد که دراین‌خصوص نتایج و دستاوردهای خوبی را در تحقق منابع و مصارف بودجه، ارتقای شفافیت، جذب به‌موقع و صحیح اعتبارات و تسهیلات تکلیفی استان، برقراری انضباط مالی، ضابطه‌مند کردن به‌کارگیری نیروی انسانی و اجرای مصوبات به همراه داشته است.

ابوطالب شفقت استاندار استان نیز در این دیدار ضمن تقدیر و تشکر از سیاست‌های پیشگیرانه و تعاملی دیوان محاسبات در دوره جدید، گفت: تصمیم‌گیری مؤثر و نیز اجرای برنامه‌های کلان و راهبردی استان نیازمند اصلاح و بازنگری در فرایندها و نظام بودجه‌ریزی فعلی است که افزایش اختیارات استان‌ها بخشی از الزامات آن است و دیوان محاسبات در اجرا و تحقق این موضوع بسیار مؤثر است و می‌تواند کمک کند.

وی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری ورود دیوان محاسبات را به حوزه شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی بسیار مهم دانستند و از ارسال گزارشات تحلیلی و نتایج نظارت برخط ماهانه برای کمک به تصمیم‌گیری بهتر و اقدام به‌موقع استقبال کرده و از زحمات این نهاد نظارتی تشکر کردند.

کد خبر 6095017

دیگر خبرها

  • ۱۵۰ شرکت دولتی در نیمه اول ۱۴۰۲ زیان‌ده بودند
  • تزریق۳۶همت‌ اعتبارشرکتهای دولتی در امورفرهنگی برای اولین بار
  • کوچ پرستاران از بخش دولتی به خصوصی
  • مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست
  • خبر خوب رئیس سازمان برنامه و بودجه به کادر درمان کشور
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه
  • دولت مسائل کشور را با کمک و حمایت از دانشگاهیان حل می‌کند
  • جذب به‌موقع و صحیح اعتبارات و تسهیلات تکلیفی لرستان
  • رشد ۵۸۳ درصدی درآمد حوزه سرمایه‌گذاری شهرداری قم